Hoe belangrijk is slaap en hoe kun je slaap verbeteren?

Hoe belangrijk is slaap en hoe kun je slaap verbeteren? (Deel 1)

06 september 2019
Geert

Goede slaap is een onderschatte en onmisbare factor in een gezond leefpatroon. Een onderdeel waar veel mensen weinig prioriteit aangeven, terwijl het meer invloed heeft op de gezondheid dan welk supplement, protocol of trainingsschema dan ook.

Veel mensen offeren hun slaap echter op om tijd in andere activiteiten te steken, waardoor ze slechts 6-7 uur per nacht slapen. Terwijl slaap samen met stress juist het eerste waar we aandacht aan zouden moeten besteden. 

Wanneer de kwaliteit van slaap verbeterd, zal dit automatisch elk ander aspect van het leven verbeteren. Het is de basis voor een gezond leven.

Heb je al eens ervaren dat je na 8-9 uur slaap vermoeid wakker werd? Dat is een goede indicatie van slechte slaapkwaliteit en de reden dat we aandacht aan dit onderwerp besteden.

Waarom slaap noodzakelijk is

Er zijn verschillende redenen waarom we slapen.

  1. Behoud van energie.
  2. Reorganisatie en verwerking van gedachten, herinneringen en informatie.
  3. Fysiek en psychologisch herstel.

Effecten van een slaaptekort

  1. Verhoogde eetlust. Zelfs een enkel voorval van ernstig slaaptekort is al voldoende om de eetlust met 24% te doen toenemen. Mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen, voelen zich 26% minder vol na hun ontbijt.
  2. Vertraging van het metabolisme.
  3. Verlaging van de productie van testosteron. Een chronisch slaaptekort leidt op lange termijn tot afname van de waarden van het hormoon testosteron. Testosteron is niet alleen belangrijk voor de mate van spieropbouw, maar ook voor het algehele welzijn van elke man!
  4. Veranderingen in de balans tussen vet- en spiermassa. In het ideale geval verliezen we vetmassa en bouwen we spiermassa op. Een van de beste onderzoeken over dit onderwerp vergeleek 8.5 uur slaap met 5.5 uur slaap gedurende een periode van 14 dagen. De groep die een slaaptekort had, verbrandde 55% minder vet en 60% meer spiermassa. Dat is dus wat je niet wilt.
  5. Verminderde gevoeligheid voor insuline. Een chronisch slaaptekort kan gezien worden als een risicofactor voor type II diabetes.
  6. Afname cognitieve vaardigheden.
  7. Verzwakking immuunsysteem. Het gebrek aan slaap kan het immuunsysteem verzwakken. Dit maakt ons vatbaar voor ziekte.

Licht en slaap

Licht geeft het lichaam het signaal dat het tijd is om wakker te worden.

Het probleem is dat er tegenwoordig heel veel bronnen van kunstmatig licht zijn, waardoor ons lichaam in een continue staat van alertheid verkeerd. Dat is de reden waarom het geen goed idee is om in slaap te willen komen door een film te kijken.

Lampen, televisie, telefoons, tablets, computers, eigenlijk alle elektronische apparaten verspreiden (blauw) licht. Om de slaap te verbeteren adviseren wij alle bronnen van kunstmatig licht uit te doen voor je gaat slapen.

Lukt dit niet of matig kun je applicaties gebruiken die de hoeveelheid blauw licht verminderen (F.lux en Twilight)

Cafeïne en slaap

Cafeïne is een stof waar ons lichaam een tolerantie voor kan ontwikkelen. Dit resulteert in een constante noodzaak voor verhoogde hoeveelheden. Om de slaapkwaliteit te verbeteren adviseren wij de consumptie van cafeïne vanaf de middag te vermijden en vervang dit door een enkele kop groene thee.

Normaal gesproken kun je een tolerantie voor cafeïne ontwikkelen als je meer dan 100mg per dag neemt, maar deze hoeveelheid kan verschillen van persoon tot persoon. Even voor de duidelijkheid, 100mg komt overeen met 1 kop koffie. De gemiddelde persoon drinkt tegenwoordig véél meer.

Het voor veel mensen normaal om minimaal drie kopjes koffie in het eerste gedeelte van de dag te drinken. Uit onderzoek weten we inmiddels dat cafeïne echter niet helpt om wakker te worden.

Naast cafeïne is het ook verstandig om light dranken en grote hoeveelheden pure chocola te vermijden voordat je gaat slapen.

Alcohol, nicotine en slaap

Ondanks dat veel mensen anders geloven heeft alcohol een negatief effect op slaap. Het klopt dat alcohol ervoor zorgt dat we sneller en dieper slapen maar hier zitten wel haken en ogen aan.

Het gebruik van alcohol zorgt voor een zeer verstoorde REM-slaap. Het kan de productie van melatonine onderdrukken en de slaap korter maken doordat we vaker wakker worden.

Nicotine heeft een soortgelijk effect. Het belangrijkste is dat mensen die regelmatig roken vatbaar zijn voor de ontwikkeling van apneu.

De volgende keer leggen wij uit hoe je een ideale slaapomgeving creëert en welke supplementen je kunt gebruiken om de slaap te bevorderen. Probeer voor nu bovenstaande punten al mee te nemen, want goede slaap is enorm belangrijk.

Heel veel succes gewenst!

Weet dat wij klaarstaan om je te helpen, wanneer je denk deze hulp nodig te hebben.

Cijntje Personal Fit

Deel dit artikel