Afbeelding
Gezond leven is niet moeilijk - Autofagie

Gezond leven is niet moeilijk - Autofagie

De wonderlijke creatie van ons lichaam is opgebouwd uit ontzettend veel microscopisch kleine cellen met daarbinnen talrijke, nog kleinere onderdelen.

Al die onderdelen spelen een rol in het optimaliseren van onze gezondheid. Hoe beter onze cellen functioneren, hoe gezonder we zijn.

Met zoveel verschillende cellen en nog meer verschillende onderdelen is het niet gek dat er af en toe iets stuk gaat. Er zijn af en toe onderdelen die niet meer goed functioneren.

Je cellen kunnen dit zelf. In je cellen zitten kleine onderdelen die helpen bij het afbreken en opruimen van kapotte of ongebruikte componenten. Dit houdt de cel gezond en functioneel.

Het proces waarbij de cel zelf onderdelen afbreekt en verwerkt heet autofagie.

Autofagie is het proces dat cellen in ons lichaam in staat stelt zichzelf af te breken. Het doel hiervan is kapotte of ongebruikte onderdelen af te breken en de componenten te gebruiken als energiebron of als bouwsteen voor nieuwe onderdelen.

Autofagie is ook het proces waarlangs je cellen afrekenen met virussen en bacteriën die een cel binnen dringen en is een belangrijk mechanisme om ons lichaam gezond te houden. Het is de manier van je lichaam om aan zelfonderhoud te doen.

Verstoringen in dat proces liggen aan de basis van het proces van veroudering en het ontstaan van ziekte. Het is daarom belangrijk je lichaam de kans en de tijd te geven zichzelf te onderhouden door middel van dit unieke proces.

Veroudering van ons lichaam ontstaat mede door een geleidelijke ophoping van beschadigde eiwitten en DNA.

Autofagie wordt vooral gestimuleerd wanneer je intensief sport en wanneer je een tijd niets eet. Juist op die momenten komt het proces goed op gang. Daarmee is (bewust) niet eten en intensief bewegen een vast onderdeel van een gezonde leefstijl.

Time Restricted Eating een goed vertrekpunt wat betreft een periode niks eten. Zeker is ook dat langer vasten dan veertien uur een groter effect op het stimuleren van autofagie. Maar zoals we eerder aangegeven hebben, hier moet je lichaam wel aan wennen.

Wil je (ook) beginnen met sporten en toewerken naar een gezonder leven dan kun je NU hier alvast een GRATIS en VRIJBLIJVEND adviesgesprek aanvragen.

Tot de volgende blog!