Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Gezond leven is niet moeilijk Het Circadiaans ritme

Gezond leven is niet moeilijk Het Circadiaans ritme

Onze genen zijn gevormd en het patroon van dag en nacht heeft ons lichaam sterk beïnvloed.

Het gevolg van die invloed is dat wij een interne klok hebben, die ons hele lichaam aanstuurt in een patroon van vierentwintig uur.

Daarnaast hebben we ook een interne klok in bijna alle cellen in ons lichaam, die de processen in de cellen ook in hetzelfde ritme laten lopen.

Dit ritme wordt het circadiaans ritme genoemd en hoewel dit circadiaanse ritme intern wordt geregeld, wordt het van buitenaf beïnvloed.

De verklaring voor deze beïnvloeding ligt in de verandering van de seizoenen en daarmee de verandering van het dag/ nacht ritme.

In de winter zijn de nachten langer en de dagen korter dan in de zomer. Het lichaam moet zich kunnen aanpassen aan de geleidelijke veranderende periode van licht en donker.

Het gegeven dat het systeem zich kan aanpassen maakt ook dat het verstoord kan raken door te grote veranderingen. Dit moeten we dus voorkomen.

Meer en meer zijn wetenschappers ervan overtuigd dat wij alleen optimaal gezond zijn wanneer we ons circadiaanse systeem goed laten functioneren.

De belangrijkste externe factoren die het systeem beïnvloeden zijn licht en donker en voeden en vasten.

Het is dus belangrijk om de cyclus van licht en donker cyclus en de cyclus van voeden en vasten op elkaar af te stemmen. Op die manier kun we onze gezondheid maximaliseren.

Hoe kun je dat doen?

1. Zorg voor voldoende zonlicht en lichaamsbeweging gedurende de ochtend en de dag door buiten te wandelen.

2. Verminder het kunstlicht zodra de avond begint, door dit licht te dimmen en verminder de blootstelling aan blauw licht op beeldschermen als je telefoon en computer.

Dit kun je doen door een blauwlicht filter te gebruiken of in de avond een blauwlicht filterende bril te dragen.

3. Eet en drink al je voeding in 10 uur of minder en geef je lichaam buiten die periode rust door alleen water te drinken.

4. Plan die 10 uur in de periode met het meeste zonlicht in de actieve fase van de dag.

Wil je (ook) beginnen met sporten en toewerken naar een gezonder leven dan kun je NU hier alvast een GRATIS en VRIJBLIJVEND adviesgesprek aanvragen.

Tot de volgende blog!