Afbeelding
Iedereen begint met verwachtingen die niet kloppen - deel 4

Iedereen begint met verwachtingen die niet kloppen; Deel 4

Deel 4 - Welke factoren hebben allemaal invloed op jouw lichaamssamenstelling?

De weegschaal is één manier om progressie te meten maar zeker niet DE manier. Het duidt niet meer en minder aan dan simpelweg veranderingen in je lichaamssamenstelling.

Welke factoren hebben invloed op je lichaamssamenstelling en waarom is de weegschaal (alleen) zeker niet DE manier voor een goede meting?

Vochtbalans is waarschijnlijk de belangrijkste factor die mensen snel onderschatten. Een verandering in vochtbalans kan tot een acute daling of stijging van je gewicht zorgen.

Excessief zweten en alcoholconsumptie zijn zaken die ook in grote (of minder grote) mate invloed hierop kunnen hebben. Vocht is daarbij lichaamsgewicht, maar zegt wederom niks over je lichaamssamenstelling.

Zout inname is een volgende factor van de vochtbalans en werkt samen met vocht inname in het geheel. Zout stimuleert dorst en kan er daarbij voor zorgen dat iemand meer drinkt, wat tot acute gewichtstoename zorgt.

Ook zorgt zout ervoor dat je gewicht vasthoudt doordat je vocht gaat vasthouden. Als iemand op een bepaald moment veel meer zout eet dan normaal (bijvoorbeeld bij een sushi-etentje met sojasaus) zal het lichaam véél sneller vocht opslaan.

Dit zal dan wederom leiden tot een acute toename van lichaamsgewicht. Maar wederom is daar geen sprake van verandering in vet- of spierweefsel en zegt het niks over je lichaamssamenstelling. Het is een tijdelijke situatie. Zodra je weer volgens je normale dieet en reguliere zoutinname eet zal dit extra gewicht verdwijnen.

De inname van koolhydraten is ook een goede. Voor elke gram koolhydraat die in het lichaam wordt opgeslagen wordt er 3 gram extra vocht opgeslagen. Als er 200 gram extra koolhydraten worden opgeslagen in je spieren, zal er ook een extra 600 gram vocht worden opgeslagen. Dit staat dan gelijk aan 800 gram acute toename van lichaamsgewicht.

Als je je dieet aanpast naar een lagere koolhydraat inname, dan zal je lichaamsgewicht ook dalen. Dit komt door de opvolgende daling van glycogeen voorraden en het vocht dat hierbij gepaard gaat. Dit is ook het fenomeen dat er bij koolhydraatarme diëten snel resultaat geboekt wordt, waarbij men in de veronderstelling is dat ze snel vetmassa verliezen.

Nee, je verliest meer lichaamsmassa omdat je minder glycogeenopslag hebt en daarbij minder vochtopslag. Met name in de eerste week van een dergelijk dieet ga je enorm snelle dalingen in gewicht zien.

Het eten van een hoog volume aan voeding, verhoogt het voedingsvolume in de maag en darmen en veroorzaakt op acute wijze gewichtstoename. Eet je dus ineens aanzienlijk meer op een dag, dan zal je gewicht ook aanzienlijk kunnen stijgen.

Het kan daarbij ook vetverlies maskeren, als je bijvoorbeeld tijdens een dieet aanzienlijk meer groenten en caloriearme producten met veel volume gaat eten. Daarnaast zal je stoelgang veel impact hebben. Deze zijn afhankelijk van voedingsvolume, vezelinname en vochtinname.

De impact van stress is ook enorm voor je gehele lichaam. Chronische stress kan veranderingen in bepaalde hormonen veroorzaken, waardoor zou deze invloed kunnen hebben op het lichaamsgewicht.

Dit kan leiden tot gewichtstoename maar ook gewichtsbehoud ondanks dat je in een energietekort verkeert vanuit je voeding.

Het gewicht en de lichaamssamenstelling van vrouwen wordt significant beïnvloed door de vrouwelijke geslachtshormonen en de menstruatiecyclus. De waarden van deze hormonen fluctueren drastisch gedurende de menstruatiecyclus. De gewichtsfluctuaties die daarbij op kunnen treden vallen meestal tussen de ~0,5kg tot zelfs ~5kg!

Voor vrouwen die vatbaar zijn voor enorme schommelingen in vochtbalans gedurende de reguliere cyclus, zou het aan te raden zijn om gewichtsgemiddelden van maand tot maand te vergelijken.

Spierschade wordt vaak vergeten maar is well relevant. Spierschade door krachttraining kan ontstekingen van de spieren en vochtretentie veroorzaken. De toename van vocht in het lichaam kan leiden tot acute gewichtstoename.

De weegschaal is dus goed voor een lange termijn beeld, maar gewicht per dag kan nu eenmaal fluctueren. Hormoonwisselingen, vochtophoping, maaginhoud, spierglycogeen het zijn allemaal factoren die het kunnen laten wisselen.

Daarom is het belangrijk dat je

  1. het gemiddelde gewicht bekijkt over de gehele week
  2. Gewicht als meetmiddel gebruikt in combinatie met een of meerdere van andere meetmiddelen.

Heb jij hulp nodig als het gaat om afvallen, vraag dan HIER een GRATIS en VRIJBLIJVEND adviesgesprek aan. Dan gaan we samen kijken hoe we jou kunnen helpen.

Volgende keer de laatste serie uit deze reeks blogs met als onderwerp welke meetmiddelen er (behalve de weegschaal) nog meer zijn om je progressie te meten. Daarnaast hebben we in deze laatste blog nog een boodschap voor jou.