Supplementen
Wanneer kan het gebruik van supplementen van toegevoegde waarde kan zijn? Er zijn veel claims die beweren dat er geen supplementen nodig zijn, zolang mensen maar gezond eten. Alles wat we nodig hebben zouden we gewoon uit onze voeding kunnen halen.
Er zijn echter genoeg situaties waarin dit niet geldt en waar het lichaam wel wat extra’s kan gebruiken. Dan hebben we het niet over mensen die het moto ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gebruiken om maar zoveel mogelijk spiergroei te realiseren en iedere maand allerlei webshops bezoeken om de (volgens hen) benodigde poeders te bemachtigen.
Uitgangspunt is en blijft, haal zoveel mogelijk voedingsstoffen uit een uitgebalanceerd eetpatroon. Mocht dit om welke redenen ook niet mogelijk zijn dan kan het gebruik van de juiste supplementen een welkome aanvulling zijn.
Suppletie moet altijd dienen als aanvulling en mag nooit een vervanging zijn. Daarnaast zou het goed zijn te veel en overmatige stress (meer) te vermijden. Dit is helaas niet altijd voor iedereen haalbaar en daarom is het zaak om iedere afzonderlijke situatie goed in kaart te brengen.
We kunnen niet meer om het aantal opkomende en toenemende welvaartsziektes heen. Er is nog steeds sprake van een groeiend aantal mensen met overgewicht, intoleranties en allergieën op alle leeftijden. En dat betekent dat er nog veel werk te doen is.
Het is grotendeels onwetendheid dat de kracht van suppletie nog niet optimaal benut wordt. Echter nog meer zijn het de grote financiële belangen van de farmaceutische industrie, die het gebruik van suppletie tegenhouden. Veel te vaak wordt het principe “gooi er maar een pil in” gehanteerd terwijl er betere en goedkopere oplossingen zijn waarbij mensen sneller en beter geholpen zijn.
Er wordt vaak aangedragen dat mensen 'slechter’ zouden (kunnen) worden van het gebruik van goede supplementen. Maar dat is in de juiste mate niet het geval. Wat betreft medicatie zijn hier genoeg andere voorbeelden van te noemen.
Het lijkt echter een trend te zijn dat juist farmaceutische bedrijven het vertrouwen van de consument weten te winnen, door onderzoeken uit te brengen die laten zien dat supplementen niet effectief of zelfs gevaarlijk zouden zijn. Deze onderzoeken worden veelal gebaseerd op testen die zijn uitgevoerd met afwijkende doseringen of slechte kwaliteit producten waardoor resultaat inderdaad uitblijft.
Daarnaast worden onderzoeken vaak gebaseerd op de ADH (= aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Het is erg lastig om de optimale dosering aan te geven. Iedereen heeft immers een persoonlijke behoefte. Het feit dat de DHA in verschillende landen ver uit elkaar ligt zegt hierover genoeg.
Conclusie: het effect van supplementen is afhankelijk van meerdere factoren, leefomstandigheden, kwaliteit, dosering en opname. Wij adviseren altijd als eerste om de basis op orde te brengen. Daarna kan suppletie onder verschillende omstandigheden een welkome aanvulling zijn.
Trouwens! Bent u al begonnen met trainen? Kijk eens verder op onze website voor de mogelijkheden.
Team Cijntje Personal Fit.