Alles wat je graag wilt weten over voeding

"Alles wat je graag wilt weten over voeding"

Deel 6 - Wat zijn micronutriënten?

Micronutriënten zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in onze voeding voorkomen.

Micronutriënten bestaan uit vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Vitaminen:

Vitaminen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een normale groei en ontwikkeling. Om gezond te blijven hebben we een breed scala aan vitaminen en mineralen nodig.

Mineralen:

Mineralen zijn net als vitaminen stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie.

We kennen de volgende mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium en magnesium.

Spoorelementen:

Spoorelementen zijn mineralen waarvan het lichaam weinig nodig heeft. We kennen de volgende sporenelementen: chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink.

Hoe neemt je lichaam dit op?

Vitamines, mineralen en sporenelementen kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en moeten dus via de voeding worden ingenomen.

Uitzondering hierop vormt vitamine D dat onder invloed van zonlicht door de huid kan worden gemaakt, en vitamine K dat in kleine hoeveelheden in de darm wordt geproduceerd.

Een volledige inname van vitamines en mineralen leidt tot optimaal lichamelijk functioneren.

Een eenmalig tekort aan vitamines en mineralen is niet per direct nadelig voor de gezondheid of prestaties, maar een langdurig tekort vergroot wel de kans op aandoeningen of chronische ziektes.

Vezels

Voedingsvezel zijn in dit rijtje een “vreemde eend in de bijt”. Toch zijn ze essentieel.

Vezel is de verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten die niet in de dunne darm worden verteerd. Ze zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten, een goede stoelgang en een goed werkend maag- en darmstelsel.

Tot zover micronutriënten en vezels. Heb jij hulp nodig als het gaat om afvallen of bij een ander doel, vraag dan HIER een GRATIS en VRIJBLIJVEND adviesgesprek aan. Dan gaan we samen kijken hoe we jou kunnen helpen.

De volgende blog gaat over inzicht krijgen in je voedingspatroon.