Alles wat je graag wilt weten over voeding

"Alles wat je graag wilt weten over voeding"

Deel 8 - Flexibiliteit in je voedingspatroon, kan en mag dat?

Het is echt niet nodig om de rest van je leven de getallen van je caloriebudget elke dag exact bij te houden in een app, deze te behalen en elke dag gebonden te zijn aan een app en keukenweegschaal!

Het is juist de kunst om je patroon zo in te vullen dat het leuk en vol te houden blijft. Het bijhouden vraagt veel controle, en het is niet de bedoeling dat je een obsessieve relatie met voeding gaat krijgen.

Alles op de gram opvolgen is onnodig en marges hanteren is prima.  Er zijn veel mensen die na verloop van tijd, wanneer het nieuwe patroon een automatisme begint te worden, enkel nog periodiek hun inname bijhouden.

Weet daarnaast dat alle calorieberekeningen een schatting en een startpunt zijn, van waaruit bijna altijd bijgestuurd moet worden.

Wat zijn de marges die je kunt hanteren?

Een aantal procenten of grammen van je doel afwijken zal je progressie zeker niet verpesten. Er gelden marges van ongeveer 2.5% met 5% als absolute maximum van het dagelijks doel.

Daarbij is het belangrijk om te kijken naar het dagelijks budget. Een vrouw met een budget van 1600kcal die 5% te veel of te weinig eet, is heel anders is dan een man die 3000 kcal eet en 5% afwijkt.

Denk niet te ingewikkeld, maar hanteer een aantal regels voor jezelf. Een solide basis bespaart je een hoop hoofdpijn, planwerk en stress.

Relax, haal adem, wees flexibel, stel bij, vraag advies waar nodig en geniet!

Het beste patroon is tenslotte het patroon waar jij je aan kunt houden. Vraag een deskundige om hulp wanneer je echt goed mee aan de slag wilt!

Werken met een caloriebudget vraagt kennis en ervaring. Feedback is dan onmisbaar!

Tot zover deze serie blogs over voeding. Wij hopen mensen op deze manier te “motiveren door te informeren”.

Heb jij hulp nodig als het gaat om afvallen of bij een ander doel, vraag dan HIER een GRATIS en VRIJBLIJVEND adviesgesprek aan. Dan gaan we samen kijken hoe we jou kunnen helpen.