Overslaan en naar de inhoud gaan

De minder bekende kant van diabetes.

Wanner je altijd hebt gedacht dat diabetes type 2 alleen voorkomt bij mensen met overgewicht, hebben we nieuws voor je.

Hoewel overgewicht een bekende risicofactor is voor diabetes, kan het ook voorkomen bij mensen met een normaal gewicht of zelfs ondergewicht.

We belichten we de minder bekende kant van diabetes type 2, omdat onderzoekt aantoont dat een aanzienlijk aantal mensen met een normaal gewicht toch diabetes type 2 hebben 

Precieze cijfers zijn beperkt maar in Nederland hebben naar schatting 1,2 miljoen mensen diabetes. Waarvan ongeveer 90% type 2. 

Wereldwijd gezien heeft ongeveer 15% van de diabetes type 2 en onder hen heeft een significant aantal een normaal gewicht.

Wat is diabetes type 2

Diabetes type 2 is een aandoening waarbij het lichaam niet goed reageert op insuline of niet genoeg insuline produceert. 

Insuline is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. 

Wanneer het lichaam hier niet goed op reageert of er niet genoeg van produceert, stijgt de bloedsuikerspiegel wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Hoewel insulineresistentie vaker voorkomt bij mensen met overgewicht kan het dus ook optreden bij mensen met een normaal gewicht. 

Dit kan het gevolg zijn van genetische factoren of een ongelijke verdeling van lichaamsvet door meer vet rond de organen (visceraal vet).



Mensen met een normaal gewicht maar met een hoger percentage visceraal vet hebben een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. 

Visceraal vet (of orgaanvet) is de gevaarlijkste vorm van vet omdat het omringende organen bedekt en hun functioneren kan beïnvloeden.

Genetische aanleg speelt ook een belangrijke rol bij het risico op diabetes type 2 bij mensen met een normaal gewicht. 

Klachten bij diabetes type 2 kunnen zijn:

- vaak dorst en veel plassen

- vaak vermoeid zijn

- last van de ogen (rode en branderige ogen, wazig, dubbel of slecht zien).

- slecht genezende wondjes

- kortademigheid

- pijn in de benen bij het lopen

- infecties die vaak terugkomen (denk aan blaasontsteking).

Het is natuurlijk niet gezegd dat wanneer je één van deze symptomen hebt, dat je direct diabetes type 2 hebt, maar komen deze klachten regelmatig terug dan zou je advies van je huisarts kunnen inwinnen.

Wat kun je doen aan preventie en behandeling

1. Regelmatige je bloedsuikerspiegel en andere relevante waarden laten controleren.

Dit is zeker aan te raden wanneer er zaken spelen als bijvoorbeeld een familiegeschiedenis van diabetes, want vroege diagnose en behandeling kunnen helpen bij het voorkomen van complicaties.

2. Een gezonde leefstijl door een verantwoord voedingspatroon rijk aan vezels, eiwitten, vetten en laag in suikers (de 80/20 richtlijn).

3. Regelmatige lichaamsbeweging en kracht- en cardiovasculaire training.

Deze zaken zijn cruciaal voor het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel en het verminderen van visceraal vet. 

Mensen met een normaal gewicht of zelfs ondergewicht kunnen dus ook diabetes type 2 krijgen. Vooral als er genetische factoren of een ongelijke verdeling van lichaamsvet in het spel zijn. 

Het begrijpen van de risicofactoren is essentieel voor een effectieve preventie en behandeling van diabetes type 2 bij mensen met een normaal gewicht.

Daarom hebben we geprobeerd hier wat inzichten in te geven. Weet daarbij dat we klaarstaan om te helpen waar dat nodig is. 

Vraag dan een gratis en vrijblijvende kennismaking aan als je denkt onze hulp te kunnen gebruiken.