Afbeelding
Gezond leven is niet moeilijk - Hoe overgewicht ontstaat

Gezond leven is niet moeilijk - Hoe overgewicht ontstaat.

De meest gehoorde verklaring voor het ontstaan van overgewicht is een overschot aan calorieën consumeren.

Om op gewicht te blijven moeten de calorieën die je eet in evenwicht zijn met calorieën die je verbruikt.

Wanneer je meer eet dan je verbruikt is er een overschot. Je lichaam slaat dat overschot op als vet. Overgewicht is daarmee het resultaat van te veel calorieën. 

De laatste decennia houdt het eten van meer calorieën nagenoeg gelijke tred met het toenemend overgewicht. We eten meer en dus worden we zwaarder.

Aan deze ogenschijnlijk simpele verklaring voor het ontstaan van overgewicht kleeft één belangrijke vraag.

Waarom zijn we dan meer gaan eten?

In de vrije natuur zie je geen dieren met overgewicht. Dieren die vrij leven in hun natuurlijke omgeving eten instinctief alleen die dingen die goed voor ze zijn. En ze eten tot ze genoeg hebben en niet meer.

Bij mensen werkt het van nature precies zo. Een gezond lichaam reguleert het gewicht vanzelf. Daar komt geen calorie of dieet aan te pas.

De mens heeft miljoenen jaren evolutie overleefd door alles te eten wat hij nodig heeft en nergens te veel van. En met name dat laatste had te maken met het soort eten wat er beschikbaar was.

Natuurlijk onbewerkt voedselrijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels en van nature laag in suikers en zonder bewerkte koolhydraten en plantaardige zaadolie.

Mensen met overgewicht waren dan ook lange tijd een uitzondering. Ze zaten bij het circus en waren een bezienswaardigheid. Maar wat vroeger een uitzondering was is nu bijna de norm geworden. 

Wil je (ook) beginnen met sporten en toewerken naar een gezonder leven dan kun je NU hier alvast een GRATIS en VRIJBLIJVEND adviesgesprek aanvragen.

Tot de volgende blog!