Afbeelding
Gezond leven is niet moeilijk Time Restricted Eating

Gezond leven is niet moeilijk Time Restricted Eating

Het is voor ons heel normaal dat we 's ochtends beginnen met eten en dat blijven dat doen tot we naar bed gaan. Los van wat je eet of hoeveel je eet is dit patroon eigenlijk helemaal niet gezond voor je. Eten stimuleert de aanmaak van insuline en dit zet het proces van groei in gang. Zelfs een kleine maaltijd met weinig calorieën stimuleert groei. Pas wanneer je een langere periode nuchter bent, komt je lichaam toe aan het verbranden van lichaamsvet en het doen van zelf onderhoud door het proces van gecontroleerde afbraak.

Omdat wij onbeperkt voedsel tot onze beschikking hebben, worden we door schaarste en voedseltekorten niet meer gedwongen om periodes op een dag niets te eten. Maar eigenlijk is dit tegennatuurlijk. Onze genen zijn gevormd in miljoenen jaren waarin onze voorouders afhankelijk waren van wat er rent, vliegt, zwemt en groeit in de natuur. En dat moest eerst worden gevangen, gevonden en verzameld, voordat er gegeten kon worden. Soms was een jacht niet succesvol, of was er in bepaalde periodes van een jaar minder voedsel beschikbaar. Het betekent dat ons lichaam geleerd heeft het een tijdje vol te houden zonder voedsel. Sterker nog, dit is zelfs gezond voor ons.

Een gemakkelijke manier om elke dag bewust een periode niets te eten is Time Restricted Eating. Wellicht heb je wel eens gehoord van Intermittent Fasting. Eigenlijk is Time Restricted Eating een beetje het slimmere broertje van Intermittent Fasting. Het is daarbij de bedoeling én belangrijk om de tijd dat je eet op een dag te beperken tot maximaal tien uur. Tien uur waarin je alles eet en drinkt wat je nodig hebt. De andere veertien uur drink je alleen water, koffie en thee zonder suiker. Je kunt ervoor kiezen de periode waarin je eet nog verder in te verkorten. Maar daar moet je het lichaam wel aan laten wennen. 14/10 is een goede verhouding om mee te beginnen.

Het positieve effect van vasten neemt toe naar mate je langer vast. Het is artsen gelukt om diabetes type 2 patiënten met vasten, soms al binnen drie weken van de insuline af te krijgen. Een tijdje niets eten zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel daalt. Wanneer die structureel verhoogd is zoals bij diabetes het geval is. Op dat moment is een daling van je bloedsuikerspiegel de eerste stap. Je insulinespiegel volgt je bloedsuikerspiegel en dus vasten zorgt ook voor een daling van je insulinespiegel. Het effect daarvan is ook dat de verbranding van vetten op gang komt. Wanneer je een tijdje niets hebt gegeten dan verbrand je alleen maar lichaamsvet. Een korte periode vasten heeft ook een stimulerend effect op je energieverbruik. Een cyclus van voeden en vasten, waarin je alles eet wat je lichaam nodig heeft in de periode van voeden, houdt je energieverbruik op peil. Het betekent dat je voor het algemeen actiever bent in de korte periode dat je niets eet.

Time Restricted Eating in de praktijk 

Beperkt de tijd op een dag dat je eet tot maximaal 10 uur. Verder is het belangrijk dat je minimaal drie uur voor je gaat slapen niets meer eet of drinkt behalve water. Dit betekent dat je uiterlijk om 20.00 stopt met eten wanneer je om 23.00 uur gaat slapen. Je kunt dan om 10.00 beginnen met je eerste maaltijd. Van 10.00 tot 20.00 uur betekent tien uur in totaal. Je kunt het aanpassen aan je eigen voorkeur.

Om het maximale uit Time Restricted Eating te halen staan hieronder nog drie belangrijke tips:

  1. Hou iedere dag min of meer dezelfde periode aan, regelmaat is belangrijk voor je lichaam. Een half uur eerder of later is geen probleem, maar elke dag een ander tijdstip met uren verschil ertussen is niet optimaal.
  2. Langer vasten en korter eten is geen probleem. Wanneer je bijvoorbeeld een keer hebt uitgeslapen en je eet later dan normaal, stop dan met eten op de normale tijd zodat je in je ritme blijft.
  3. Het doel van Time Restricted Eating is niet om je minder te laten eten. Ga dus niet bewust minder eten. Te weinig eten, is de grootste valkuil van Time Restricted Eating. Het doel is korter eten.

Wanneer je een kortere periode eet, dan ga je vaak ook minder eten. Dat hoeft zeker niet slecht te zijn wanneer je overgewicht hebt en structureel te veel eet. Maar wanneer je structureel te weinig eet, gaat het Time Restricted Eating tegen je werken, en saboteer je uiteindelijk het succes.

Wanneer je aan het ritme van 14/10 bent gewend, kun je proberen langer te vasten en korter te eten. De voordelen van vasten stapelen zich op naar mate je langer vast. Het gaat uit eindelijk om de juiste balans tussen voeden en vasten. Die balans zul je zelf moeten vinden. 14 uur vasten en 10 uur eten is het perfecte begin. Van alle dingen die je kunt doen om je gezondheid te verbeteren en af te vallen is Time Restricted Eating verreweg de meest eenvoudige en meest doeltreffende! Je zult merken dat een tijdje niets eten uiteindelijk heel normaal begint te worden en dat je energie en mentale focus in die periode juist het grootst is.

Time Restricted Eating is simpel, maar het kost helemaal niets en je kunt er vandaag al mee beginnen!

Wil je (ook) beginnen met sporten en toewerken naar een gezonder leven dan kun je NU hier alvast een GRATIS en VRIJBLIJVEND adviesgesprek aanvragen.

Tot de volgende blog!