Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe blijf je op gewicht in de zomer en tijdens de vakantiie

De zomer komt eraan en wij krijgen veel vragen over hoe je het voedingspatroon dat voor jou werkt, kunt blijven hanteren in de vakantie.

Wanneer je op vakantie bent, heb je lang niet altijd dezelfde producten tot je beschikking als thuis. Daarnaast heb je meer tijd, waardoor je sneller denkt aan eten) en zijn er (meer) verleidingen.

Allemaal redenen waardoor het moeilijk(er) is om op gewicht te blijven. Toch zijn er genoeg handvatten en technieken die je kunt gebruiken om niet te veel aan te komen en vetmassa te creëren.

In de blog gaan we diverse technieken, handvatten en richtlijnen bespreken.

1. Zoek vergelijkbare maaltijden/producten en hoeveelheden.

Probeer op een vakantie (of tijdens een weekendje weg) zoveel mogelijk dezelfde maaltijden/producten te nemen als normaal.

Dus wanneer je thuis als ontbijt kwark eet, probeer dit op vakantie ook te doen. Hetzelfde geldt wanneer je normaal drie sneetjes brood met vlees of kip eet.

Eet je in de middag regelmatig een salade, probeer dit ook in deze situatie te doen.

2. Beweeg veel.

Huur geen scooter maar juist een fiets. Ga wandelen, zwemmen, tennissen, suppen, koprollen enz.….

Beweging is verbranding! Dus hoe meer je kunt bewegen, des te meer je zal verbranden.

3. Maak keuzes en wees je hiervan bewust.

Eén croissant bevat net zoveel kcal als twee bruine boterhammen. Wees je hiervan bewust als toch een croissant wilt bij bijvoorbeeld het ontbijt en daarbij vooral van de (eventuele) gevolgen.

Het kan namelijk goed zijn dat je eerder trek krijgt (een croissant verzadigd niet zo goed als twee bruine boterhammen) en dat je zo misschien eerder toegeeft aan verleidingen later die dag.

4. Uiteten gaan.

De eerste tip is om nooit met trek een restaurant binnen te stappen. Zorg dat je (licht) verzadigd bent.

Maak ten tweede ook hier keuzes. Wanneer je kiest voor broodjes als voorgerecht laat dan de patatjes en het toetje als nagerecht aan je voorbijgaan en kies hier voor extra groenten en een kopje koffie of thee.

Het derde punt is om voor de meest caloriearme producten te gaan. Een heldere soep als voorgerecht bevat vaak minder kcal dan een roomsoep.

Vis of mager vlees bevat minder kcal dan bijvoorbeeld spareribs. Hetzelfde geldt voor groenten als bijgerecht in vergelijking met aardappelen of patat.

De laatste tip is om overdag je maaltijden verzadigend, maar wat kleinere te maken zodat je een ‘gat’ in je caloriebudget creëert en in het restaurant iets meer kunt eten.

5. Positieve reminders.

Bezorg jezelf positieve reminders/gedachten als je weg bent.

Dit kan van alles zijn: “Ik voel me fitter/energieker als ik minder gewicht hebt” of “Ik heb meer zelfvertrouwen nu ik afgevallen ben”. Iets wat voor jou geldt.

Noteer deze positieve reminders/gedachten ergens en plak ze op waar je ze kunt zien (hotelkamer, vakantiehuisje) of zet ze in je telefoon.

Dit werkt niet voor iedereen, maar sommige mensen vinden dit heel fijn!

6. Dranken/Sapjes.

Wat veel mensen onderschatten en vergeten is het aantal calorieën in de verschillende drankjes en sapjes.

Cocktails, smoothies, vruchtensapjes, een wijntje of biertje bevat ALTIJD veel calorieën!

Een biertje of wijntje bevat als snel 100/150kcal, voor cocktails of smoothies zijn 300/400 kcal per glas geen uitzondering!

Wanneer je 2000kcal op een dag mag, kun je berekenen dat één drankje al een heel groot stuk uit je budget is. Pas dus op met (calorierijke) dranken

7. Eiwitten.

Zorg dat je ALTIJD voldoende eiwitten binnenkrijgt. Het beste is om aan het begin van de dag direct al een goede portie eiwitten te nemen.

Eiwitten zorgen ervoor dat je spiermassa behouden blijft, maar bovenal geven ze een verzadigend gevoel wat ervoor kan zorgen dat je minder snel trek hebt en minder makkelijk aan verleidingen toegeeft.

Wanneer je trek krijgt neem je veel sneller een (extra) ijsje of toch dat koekje bij de koffie.

8. Accepteer dat het niet zo gaat als thuis.

Je bent op vakantie of een weekendje weg. Het is nooit de bedoeling om perfectie na te streven, en op deze momenten geldt dat al helemaal niet.

Accepteer dat je bij deze gelegenheden nooit helemaal het patroon aan kunt houden dat thuis voor jou werkt.

Onthoud ook dat je van één keer te veel eten niet aankomt, je 7700kcal te veel moet eten om een kilo vetmassa te creëren en dat dit echt heel veel is.

Maar! Weet ook dat structureel overeten ervoor zorgt dat je gewicht stijgt en wanneer je je meerdere keren helemaal laat gaan dit zeker gevolgen gaat hebben!

Accepteert ook dat je misschien een kilo bent aangekomen na de vakantie. Wanneer je thuis je patroon weer oppakt is deze kilo vaak binnen een week weer weg.

9. Pak je patroon thuis direct weer op.

Pak bij thuiskomst DIRECT je normale patroon weer op.

Vaak denken mensen “ach, ik heb nog een weekje” en gaan ze zich vervolgens nog meerdere keren te buiten aan allerlei verleiding tijdens een BBQ of andere aangelegenheden.

Echt zonde al je goed bezig was (tijdens je vakantie). Je kunt veel ‘schade’ beperken door je patroon z.s.m. weer op te pakken. 

10. GENIET.

We gaan op vakantie om uit onze dagelijkse omgeving te zijn, te genieten van het mooie weer, nieuwe prikkels en indrukken op te doen en zo onze ‘batterij’ weer op te laden.

Hier hoort ‘quality-time’ en lekker eten & drinken zeker bij. Vergeet dus zeker niet te genieten en neem bovenstaande tips & adviezen mee om te zorgen dat je niet (te veel) aankomt.

FIJNE VAKANTIE!

PS. Heb je moeite om een voedingspatroon te ontwikkelen dat voor jou werkt dan is onze online TRAINING & COACHING wat je zoekt!!

Vraag een GRATIS & VRIJBLIJVEND adviesgesprek aan, want er is veel meer mogelijk dan je denkt!